sprookje-mediation-arbeidsrecht-roodkapje-arbeidsmediation

Arbeidsmediation of toch een arbeidsrechtadvocaat?

Schakelt u bij een arbeidsconflict een mediator of een advocaat in? Er zijn verschillen en overeenkomsten. In dit artikel zetten we ze op een rij voor u. Zo kunt u op een goed onderbouwde manier beslissen of u kiest voor een mediator of advocaat. Of wordt het een mediator die ook advocaat is?


…en ze leefden nog lang en gelukkig

Stelt u zich eens voor dat Roodkapje, oma en de wolf allemaal krijgen wat ze willen, zonder dat er iemand schade lijdt. Dat zou pas een sprookje zijn! Als de jager uit het oorspronkelijke sprookje door de gebroeders Grimm zou zijn neergezet als mediator, zou er vast een vreedzame oplossing zijn gevonden. Niemand wordt opgegeten en niemand valt in de put.

Wanneer u als werkgever of werknemer een arbeidsconflict heeft, is het niet altijd makkelijk om daarbij te blijven hopen op een gelukkig einde. Toch is het mogelijk om met de tegenpartij tot een goede oplossing te komen. Arbeidsmediation is de weg door het bos die naar dit sprookje leidt.

Het verschil tussen een mediator en advocaat

Een arbeidsrechtadvocaat is deskundig op het gebied van het arbeidsrecht. De specialist kent alle wetten, regels en de laatste jurisprudentie. In overleg met u als cliënt komt aan bod welke opties er zijn in uw arbeidsconflict. Typisch voor een advocaat is dat het een partijdige expert is. Met als taak om het beste resultaat te boeken voor de client. Dat kan een advies zijn, een onderhandeling, maar ook een rechtszaak zijn.

Een arbeidsmediator is een onpartijdige gespreksbegeleider die juist geen kant kiest in het conflict. In gelijke mate luisteren naar alle partijen is juist van groot belang. Een mediator geeft geen blijk van een eigen standpunt. Mediationgesprekken gaan over wat partijen met elkaar willen bereiken. Er komt geen rechter aan te pas.

Goed om te weten: zowel een arbeidsrechtadvocaat als arbeidsmediator zijn gebonden aan geheimhouding. Alles wat u vertelt, blijft dus binnen vier muren, voor wie u ook kiest.

Arbeidsrechtadvocaat die ook mediator is: kan dat wel?

Ja, dat kan wel degelijk. Juist een advocaat die ook mediator is kan het gesprek zo begeleiden dat er een oplossing wordt gevonden die recht doet aan wat partijen zelf willen en ook past binnen het juridische kader. De ervaring leert dat juist het loslaten van de juridische inhoud en het doorvragen naar achterliggende motieven en wensen de meeste kans geeft op het vinden van een oplossing. Het voordeel van een advocaat-mediator is dat aandacht bestaat voor de mensen achter het conflict, zonder dat uit het oog wordt verloren dat er oplossing moet komen die past binnen de geldende regels. De advocaat mediator kan als geen ander dit speelveld goed in de gaten houden.

Tips om te kiezen tussen een advocaat en een mediator

De onderstaande checklist helpt u bij het maken van uw keuze:

In welke fase bevindt het conflict zich?

 • U bent nog met elkaar in gesprek → mediation
 • U bent nog wel in gesprek, maar u lijkt elkaar maar niet te begrijpen → mediation
 • U bent niet meer in gesprek en u denkt niet dat het ooit nog wat gaat worden → mediation
 • U bent niet meer in gesprek en u wilt ook niet meer in gesprek → advocaat
 • U heeft gelijk en dat wilt u ook krijgen → advocaat

Wilt u één van de volgende doelen bereiken?

 • Ik wil het conflict zelf oplossen → mediation
 • Ik wil dat de relatie herstelt/behouden blijft → mediation
 • Ik wil kosten besparen → mediation
 • Ik wil geen nare brieven meer ontvangen → mediation
 • Ik wil van de medewerker af maar ik vrees dat ik mijn dossier niet goed op orde heb → mediation
 • Ik heb behoefte aan advies → advocaat
 • Ik wil de relatie niet behouden, maar wel op een nette manier tot een oplossing komen → mediation of advocaat
 • Ik wil dat een ander mijn conflict oplost → advocaat
 • U wil graag dat iemand voor u vecht → advocaat

Grootste voordeel van mediation: Stressreductie en kosten besparen

 • Mediaton levert minder stress op voor de betrokkenen dan een procedure.
 • Een mediationtraject is kortdurend en levert minder stress op dan het laten voortduren van een conflict.
 • Mediation is vaak goedkoper dan een rechtszaak.

Wilt u antwoord op uw vragen over uw arbeidsconflict?

Ziet u door de bomen het bos niet meer of zit u met een steen in uw maag vanwege een arbeidsconflict? Neem vandaag nog contact op met Al-lex Arbeidsrecht & Mediation en overleg.